20 Mayıs 2012 Pazar

BABA


Yapım:  1970  -  ABD,
Tür:   Animasyon,  Aile,  Komedi,  Suç
Süre:  175 dakika
Yönetmen:  Francis Ford Coppola,
Oyuncular:  Al Pacino, Marlon Brando, Diane Keaton, Robert Duvall, James Caan, Talia Shire, John Cazale, Sofia Coppola, Richard Castellano, Carmine Coppola, Alex Rocco, Simonetta Stefanelli, Franco Citti, Nick Vallelonga, Frank Sivero, Richard Conte, Lou Martini Jr., Anthony Gounaris, Sterling Hayden, Randy Jurgensen, Frank Macetta, Carol Morley, Father Joseph Medeglia, Louis Guss, Peter Lemongello, Ron Gilbert, Victor Rendina, Rick Petrucelli, Corrado Gaipa, Max Brandt, Italia Coppola, Joe Lo Grippo, Tony Lip, Angelo Infanti, Sonny Grosso, Don Costello, Tom Rosqui, Joe Spinell, Sal Richards, Richard Bright, Saro Urzì, Gray Frederickson, Filomena Spagnuolo, Nino Ruggeri, Gabriele Torrei, Ed Vantura, Gian-carlo Coppola, Matthew Vlahakis, Burt Richards,
Görüntü Y.:  Gordon Willis,
Senaryo:  Francis Ford Coppola, Mario Puzo,
Yapımcı:  Albert S. Ruddy,


Filmle İlgili :Film gösterime girdiği andan itibaren çok ilgi görmüş, birçok kurum, enstitü ve derginin gelmiş geçmiş en iyi filmleri sıralamasında en üst sıralara yerleşmiştir. Kullanıcı oylarının baz alındığı IMDB.com'un en iyi 250 film listesinde 2. sıradadır. (Çok uzun bir süre 1. sırada kalan film temmuz 2008'de Shawshank Redemption'a birinciliği kaptırmıştır) Amerikan Film Enstitüsü'nün hazırladığı ve en iyi 100 amerikan filminin yer aldığı AFI's 100 Years... 100 Movies listesinde 1998 listesinde 3. 2007 listesinde se 2. sıradadır. Film ayrıca En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (Marlon Brando) ve En İyi Uyarlama Senaryo (Francis Ford Coppola, Mario Puzo) dallarında Oscar kazanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucu Türkiye'de The Message (Çağrı-1975) filmiyle birlikte en fazla izlenen ve satılan tek film olma özelliği taşır."Baba", 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Filmin Özeti:
Sicilya'dan göç eden Corleone ailesi, Amerika'da yerleşme çabalarını sürdürürken kendilerine kaba kuvvet kullanmaya kalkan ve yapmaya kalktıkları her işten haraç isteyen bir takım kimliği belirsiz kişilere karşı onlar da kaba kuvvet kullanmaya ve bunda da başarılı olmaya başlayınca kendilerini tahmin bile edemeyecekleri bir yaşantının içinde bulurlar. Bir taraftan son derece katı örf ve aile yaşantısı diğer tarafta ise acımasızca önlerine çıkanları yok etmeye başlayan Corleone ailesi bir müddet sonra Amerika'nın en korkulan mafya topluluğu haline gelmiştir. Kendileri her ne kadar mafya değil bir aile olduklarını söyleseler de.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder